Deeg: 250 gram bloem – 2 eieren – 100 gram boter – 100 gram basterdsuiker – zout. Vulling: 500 gram geriste aalbessen – 100 gram suiker – 2 eetlepels bloem – 1 ei – 50 gram suiker – 1 dl slagroom
Meng bloem, eieren, suiker en het zout in een griote deegkom en snijd de boter met twee messen hier door. Kneed het deeg kort door en vorm een bal. Laat die, verpakt in folie, ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de aalbessen om met 100 gram suiker. Vet een taartvorm (Ø 24 – 28 cm) in, rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de taartvorm. Zorg dat er een opstaand randje is. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de taart met droge bonen of kikkererwten. Bak de taart tien minuten ‘blind’. Ondertussen kun je de crème maken. Klop twee eetlepels bloem glad met een ei. Roer er dan eerst de 50 gram suiker en daarna de room door. Verwijder de blinde vulling en het bakpapier. Schenk de crème in de taart en bak hem vijf minuten. Verdeel daarna de bessen over de crème en bak de taart circa twintig minuten.
(met dank aan Marjan Belt)