Sinds vorig jaar is onze moestuin uitgebreid met een fantastische kas. Het frame en glas hebben we op maat laten maken in Nederland (www.hobbykas.nl), de rode bakstenen van de opbouw en de paadjes hebben we gevonden op Le Bon Coin, de franse variant van Marktplaats. De kas heeft zelfopenende ramen in het dak, een geweldige uitvinding op basis van was, die uitzet en weer inkrimpt afhankelijk van de tenmperatuur in de kas. Achterin de kas is een werktafel op maat geplaatst en aan de buitenkant is een reservoir aangebracht om regenwater op te vangen.
Toen eind april de bouw klaar was moest de grond in de kas worden afgegraven want er zat teveel cement in. We hebben het vervangen door een mengsel van compost, verteerde ezelmest en turf. Daarna konden de tomatenplanten worden gepoot, evenals de komkommers, paprika’s en aubergines. Paprika’s in de kas vond ik niet zo’n succes, de jaren ervoor deden ze het in de volle grond beter. Maar ja, dan moet je ook een warme en vooral wat droge zomer hebben. En komkommers en tomaten staan liever niet on elkaars buurt.
Deze winter kon ik al vroeg profiteren van de kas. Vanaf maart hadden we elke week een maaltje verse spinazie en een krop sla. En nu begint een nieuw tomatenseizoen. Ditmaal heb ik allemaal bijzondere rassen, Black Mauri, Valencia, Striped Cavern, Opalka, Boyarski, Black Plum, Brandy Wine Purple en nog veel meer. Het enige wat we nu nog nodig hebben is wat zon, want het is een koud en nat voorjaar.