4 grote aardappelen – 1 kweepeer – 2 wortelen – 1 prei – 1 ui – 2 rode uien – 1 knoflookteen – 50 gram gedroogde tomaten op olie – 1,5 liter groentebouillon – 25 gram boter – peper en zout – piment d’Espelette – een paar gepelde pistachenootjes
Laat de tomaten uitlekken en vang de olie op. Snijd ze in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes, evenals de wortel. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Was de prei en snijd in ringetjes. Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snijd in grove blokjes.
Giet de olie van de tomaten in een braadpan, bak hierin de aardappelblokjes, de wortel en de kweepeer. Voeg de prei toe, de uienringen en de tomaten. Voeg de uitgeperste knoflookteen toe en laat een paar minuten kleuren. Giet dan de bouillon erbij en laat ongeveer 30 minuten koken.
Doe ondertussen de boter in een koekenpan en snijd de rode uien in dunne ringen. Bak de uienringen op een zacht vuur, laat ze eerst garen en dan krokant worden. Pel de pistachenoten en hak grof.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Verwarm soepborden of kommen. Giet de soep in vier borden, verdeel de rode uienringen erover, wat pistachenoten en een snufje piment d’Espelette.