een flinke krop andijvie – rozijnen – 150 gram roquefort – 4 eetlepels dikke room – 4 eetlepels zonnebloemolie – 2 eetlepels walnootolie – 2 eetlepels ciderzijn – 2 eetlepels vloeibare honing – peper en zout
Eigenlijk is andijvie een groente voor de herfst en de winter. Dit jaar hadden wat kroppen andijvie in de platte kas de relatief zachte winter overleefd. Omdat ik niet zo’n zin had in stamppot in het voorjaar bedacht ik een variatie op een salade van Jolande Burg. Was de andijvie, laat goed uitlekkenof slinger droog in een slamandje. Maak ondertussen de saus. Prak de roquefort fijn en meng met de room tot het een zachte substantie is. Voeg olie, azijn en honing toe en roer goed door tot het een gladde saus is geworden. Breng op smaak met zout en peper. Voor een speciaal accent kun je een klein scheutje (tawny) port toevoegen. Snijd de andijvie goed fijn en verdeel over vier borden. Strooi een handje rozijnen over elk bord en sprenkel de saus erover. Wie van bitter houdt kan de salade nog garneren met wat walnoten.