750 gram groene, onrijpe vijgen – 500 gram suiker – 1,2 liter water – schil, rasp en sap van 1 citroen – 6 kruidnagelen – 4 kardamompeulen – 1 kaneelstokje
Trek handschoenen aan bij het schoonmaken van de vijgen, want ze geven een kleverig wit vocht af. Snijd aan de bovenkant het steeltje eraf met een stukje vruchtvlees en kerf de vijgen aan de onderkant in. Breng ze met ruim water aan de kook, laat ze 15 minuten koken en giet dan af. Spoel de vijgen met koud water, spoel de pan om en zet de vijgen opnieuw in ruim water op. Herhaal dit 3x. De vijgen zijn nu zacht, maar hebben nog hun vorm. Zet de vijgen nu op met de suiker en het water. Rasp de helft van de schil van de citroen, pers deze helft uit en voeg toe. Snijd flinterdunne reepjes van de schil van de andere citroenhelft en voeg dit toe, met de kruidnagelen, de gestampte kardamompeulen en het kaneelstokje.Laat 30-45 minuten koken totdat het vocht siroopachtig is. Draai het vuur uit en laat een nacht staan met een deksel erop. Kook het geheel de volgende dag kort op, vul dan wat weckpotjes met de vijgen en giet de siroop erover. Voeg nog enkele flinterdunne reepjes citroenschil toe en sluit af. Bewaar ze in de koelkast, na een week kun je ze proeven. Heerlijk als afsluiter van de maaltijd met een stukje blauwe kaas.