600 gram shitake – 500 gram aardappels – 3 preien – 150 gram kleingesneden uien – 3 teentjes knoflook – 2 bouillonblokjes – 20 cl schenkroom – 30 gram boter – 1 eetlepel olijfolie – nootmuskaat – kervel
Maak de shitake schoon. Laat ze twee minuten blancheren in een pan kokend gezouten water. Laat ze uitlekken en druk het vocht er goed uit. Schil de aardappels en snijd in blokjes, snijd de preien klein, pel de knoflook. Bak de groenten aan in de boter. Voeg de helft van de paddenstoelen toe en laat 10 minuten bakken. Voeg 60 cl water toe en de bouillonblokjes. Rasp wat verse nootmuskaat erover, breng op smaak met zout en peper en laat 30 minuten koken. Bak in een andere pan de rest van de shitake in de olijfolie gedurende 2-3 minuten. Roer de room door de soep en pureer. Schenk de romige soep in kommen, garneer met wat gebaken shitake en een plukje kervel.