250 gram meel – 125 gram boter – 1 eierdooier – 190 gram suiker – zout – 5 cl water – 2 biologische sinaasappels – 4 eieren – 100 gram amandelpoeder – 2 eetl. oranjebloesemwater – 1 theel. bakpoeder – 100 gram poedersuiker – lavendelbloemen
Meng meel, boter, eierdooier, 40 gram suiker, snufje zout en water snel tot een stevig deeg. Laat een uur rusten. Boen de sinaasappels en kook ze in hun geheel gedurende 1 ½ uur. Snijd ze open, verwijder de pitten en pureer ze met schil en al. Rol het deeg uit en bekleed een ronde taartvorm. Bak 10-15 minuten blind op 180 graden. Splits de eieren en zet de eiwitten op een koele plek. Klop de eierdooiers los met 150 gram suiker, amandelpoeder, oranjebloesemwater en bakpoeder. Voeg de sinaasappelpuree toe en roer goed door. Schenk de crème in de taart en bak dit 20 minuten in de oven. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe terwijl je blijft kloppen. Strijk het eiwitmengsel in grote vlokken over de taart en strooi er wat lavendelbloemetjes over. Zet nog 10 minuten in de oven op 140 graden. Schakel de oven uit en laat de taart 40 minuten in de oven afkoelen.